Ce este o pinata si cum se foloseste
Pinata este un joc traditional in petrecerile din America de Sud, Centrala si de Nord, datand de cateva secole. Acum Pinata este populara in intreaga lume in orice ocazie. Jucariile Pinata sunt umplute cu jucarii, dulciuri, baloane si confetti. Sunt doua tipuri de jocuri pinata: pinata clasica si pinata cu sfori.
Pinata este o jucarie ce se agata sus, in mijlocul spatiului petrecerii, la o inaltime suficient de mare astfel incat copiii sa nu ajunga prea usor la ea. In interiorul acesteia se ascund surprizele – bomboane sau jucarii. Scopul jocului este ca acestia sa o loveasca pe rand cu un bat special, pana reusesc sa o sparga si sa obtina cadourile din interior. Dificultatea e sporita pentru cei mai mari daca sunt legati cu o esarfa la ochi si pinata e in miscare.
Pinata clasica
Regulile sunt simple: O pinata plina cu mici delicii – bomboane, ciocolata, jucarii mici, fructe – este suspendata de un pom (poate fi si doar o franghie tinuta de doi adulti). Gazda deseneaza un cerc cu diametrul de 5 metri in jurul pinatei, inauntrul caruia jucatorii nu pot sta decat daca este randul lor (altfel risca sa fie loviti in cap). Toti participantii vor forma un sir, cu cei mai mici jucatori la inceput. Dupa ce este legat la ochi, fiecare jucator are trei sanse de a lovi pinata cu un bat. Cand in cele din urma pinata se sparge, surprizele din interiorul ei se imprastie pe jos, ceea ce duce inevitabil la un haos plin de veselie. Dat fiind faptul ca deseori in acest joc copiii cei mai mici nu prea reusesc sa stranga ceva in harababura ce rezulta, o idee buna ar fi sa puneti deoparte cateva bomboane si alte surprize in prealabil pentru a va asigura ca acest joc va fi un succes pentru toti participantii.
Pinata cu sfori
Multi parinti prefera varianta trasa a acestui joc pentru copiii mai mici sau pentru o petrecere organizata in casa.
Pinata cu sfori este practic la fel ca cea obisnuita, cu mici exceptii. In primul rând, aceasta are o trapa secreta. In al doilea rand, are intre 20 si 30 de snururi sau sfori care atarna in partea de jos. Dar un singur snur “castigator” este prins de trapa care se deschide cand acesta este tras – moment in care toate bunatatile din ea se imprastie pe jos. Toate celelalte snururi sunt prinse usor de pinata si se desprind atunci cand sunt trase. Pinata cu sfori nu se distruge in final si poate fi pastrata ca amintire de la petrecere.
1. Umpleti Pinata cu mici cadouri (dulciuri, jucarioare, etc.) inainte ca invitatii la petrecere sa soseasca;
2. Agatati Pinata intr-un loc cu mult spatiu de jur imprejur. Aveti grija ca panglicile Pinatei sa atarne liber (sa nu fie incurcate) si sa fie vizibile si usor accesibile pentru toti participantii;
3. Pentru inceperea jocului, trageti la sorti primul jucator si puneti-l sa stea chiar sub Pinata, cu ochii inchisi;
4. Invartiti primul copil sub Pinata de cateva ori. Dupa ce a fost invartit, toti ceilalti participanti la joc, numara cu voce tare pana la 10. In tot acest timp jucatorul trebuie sa gaseasca o panglica si sa traga de ea. Doar una din panglici va putea sa desfaca partea de jos a Pinatei si astfel toate cadourile se vor imprastia pe podea. Daca in timpul ce ii este alocat, jucatorul nu reuseste sa gaseasca o panglica, urmeaza la rand alt copilas;
5. Dupa ce unul din copii trage de panglica corecta si toate cadourile din Pinata vor cadea si se vor imprastia pe podea, atunci toti ceilalti copii vor trebui sa se grabeasca ca sa adune cat mai multe cadouri.
Pinata poate fi joc de grup periculos dacă:
a. este jucat în interior, unde spaţiul este restrâns, deoarece restul participanţilor la joc pot fi loviţi de persoana legată la ochi şi pentru că în casă sunt multe obiecte care pot fi distruse (becuri, mobilă, vaze, obiecte casnice, etc).
b. nu sunt luate anumite măsuri de precauţie, precum: copilul legat la ochi nu loveste decât la semnalul conducătorului de joc, ceilalţi participanţi trebuie să păstreze distanţă mare faţă de persoana legată la ochi.